Aankomende evenementen

Home » DXCS gaat jeugdcompetitie Cross Country opzetten

DXCS gaat jeugdcompetitie Cross Country opzetten

door DXCC2021

De DXCS Cross Country competitie is nu al een aantal jaren een welkome aanvulling op de kalenders van de off-roadsport.
Vele enduro- en off-roadrijders doen enthousiast mee aan de competitie en voelen zich goed bij het Cross Country concept. De DXCS heeft momenteel 4 verschillende klassen afgestemd op de desbetreffende doelgroep.
Toch missen we nog 1 klasse die we graag willen toevoegen, namelijk de jeugd.

Hiervoor gaan we even terug in de tijd.
Een aantal jaren geleden werd de jeugd-enduro in het leven geroepen. Doel was om speels jeugdige rijders enthousiast te maken voor de endurosport zodat er later de nodige talentvolle jonge endurorijders mee gingen strijden in binnen- én buitenland. Het zou de kweekvijver moeten worden voor de endurosport in de toekomst.
De jeugdenduro werd mede dankzij een aantal verenigingen die de noodzaak van jonge aanwas inzagen, een succes.

Echter na een aantal jaren succesvol enthousiaste jeugdrijders door te laten stromen naar de “grote” enduro, werd de jeugdenduro door omstandigheden afgebouwd. Helaas ontstond er opnieuw een gat in de broodnodige jonge aanwas.
Momenteel zien we in de ONK enduro een aantal jonge kerels die meedoen voor de podiumplaatsen. Het gros hiervan heeft de roots liggen in de jeugdenduro.
Om nog meer jonge kerels straks op hoog niveau mee te laten strijden, wil de DXCS een jeugdcompetitie Cross Country opzetten om de beginselen van het cross country cq endurorijden onder de knie te krijgen. De DXCS competitie bestaat jaarlijks uit ongeveer 8 wedstrijden en het streven is om de XC jeugdcompetitie hieraan toe te voegen.

Doelstelling is opnieuw jeugdige rijders enthousiasmeren voor de off-roadsport.
We denken hierbij onder andere aan jonge crossers die nog niet weten dat buiten de vaste lijnen van een crosscircuit, veel meer uitdagingen liggen waar het nodige plezier in zit. Een Cross Country bestaat vaak uit een kilometers lang parcours op en om een crosscircuit met daarin de nodige hindernissen en uitdagingen.
De ervaring leert dat jonge crossers die voor het eerst dit gaan doen, superenthousiast zijn.

De DXCS gaat hiervoor in samenwerking met de vrijwilligers van MSV Overloon een pilot Jeugd Cross Country organiseren in het weekend van 6 en 7 januari 2024.
MSV Overloon gaat voor dit weekend een prachtig Cross Country parcours bouwen waar op zaterdag 6 januari de pilot Jeugd cross country gehouden zal worden.
De aankomende jeugdrijders kunnen op zaterdag ongedwongen proeven aan de Cross Country. Er zal begeleiding aanwezig zijn om indien mogelijk tips en tricks te geven.

Op zondag 7 januari zal aansluitend de DXCS competitie 2024 van start gaan voor de 4 bestaande hoofdklassen. Hierover later meer in een ander bericht.

Wie kunnen straks deel nemen aan de DXCS jeugdcompetitie?
Het is de bedoeling dat jeugdrijders vanaf 11 tot en met 20 jaar deel kunnen nemen met een motor vanaf 85cc grote wielen tot en met 125cc tweetakt cq 250cc viertakt.

Om alvast een indruk te krijgen van het animo van jeugdige (cross)rijders die hieraan deel willen nemen, doen we een oproep om zich aan te melden via twan.holtmeulen@gmail.com

Meer informatie over de voortgang zullen we later melden.

Eventuele vragen graag mailen naar https://xccompetition.com/contact/

Bestuur Stichting Cross Country DXCS.

0 reactie
1

Related Videos

Laat een bericht achter