Aankomende evenementen

Home » All I want is XCrossCountry in 2023

All I want is XCrossCountry in 2023

door DXCC2021

2022 is bijna ten einde en het jaar 2023 staat voor de deur. De DXCS heeft in 2022 een mooie en erg afwisselende competitie gehad met maar liefst 8 wedstrijden! De deelnemende rijders hebben elk op hun eigen niveau tegen elkaar gestreden en de kampioenen zijn op een prachtig eindfeest in Zelhem gehuldigd. In het Belgische motorblad Motor Gazet is hieraan volop positieve aandacht besteed met veel beeldmateriaal verdeeld over twee volle pagina’s. Hiervoor onze welgemeende dank aan Henk van der Spek (enduro.nl).
In 2023 gaan we weer verder met opnieuw de nodige uitdagingen voor de organiserende verenigingen, deelnemers en de DXCS organisatie.
Achter de schermen zijn we bezig geweest om e.e.a. voor te bereiden. Het seizoen 2023 begint al snel in Overloon, dus het is tijd om de relevante info die tot nu toe bekend is te delen.

DXCS Reglement 2023
Het DXCS Reglement hebben we tegen het licht gehouden en op een aantal punten gewijzigd c.q. aangepast. We hebben sterk rekening gehouden met de op- en aanmerkingen die we uit het veld en van de organiserende verenigingen hebben ontvangen. Lees het DXCS Reglement 2023 op de site voor alle info.

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

1- Startprocedure.
De startprocedure zoals we die hadden is op de schop gegaan en gaat in 2023 elke wedstrijd een Le Mans start worden. Dus een paar meter achter de motor die uitstaat, naartoe rennen, starten en weg.
Reden verandering: oude procedure lastig te handhaven, te veel “creatieve” deelnemers die toch afweken van de startprocedure en vooral de ergernis bij deelnemers die wel de juiste procedure volgden.
2- Transponders.
Het gebruik van 1 transponder bij deelname door een team was al bekend maar is nu opgenomen in het Reglement 2023.
3- Pitstraat.
Over het gebruik van de Pitstraat was al het nodige opgenomen in het Reglement 2022 en daar zal in 2023 strakker op gehandhaafd worden. Er zal in 2023 bij elke wedstrijd in de Pitstraat daadwerkelijk gelopen moeten worden en het aantal “helpers” per deelnemer die het met een grote groep heel gezellig hebben (en in de weg staan voor overige deelnemers) in de Pitstraat zal teruggedrongen worden. Toevoeging reglement 2023: De rijder is verantwoordelijk voor het gedrag van zijn helpers.
Reden verandering: Veel te hoge snelheid en het ontstaan van gevaarlijke situaties bij “stapvoets” rijden in 2022 en tegengaan lastige confrontaties tussen officials en “gezellige” groepen in de Pitstraat.

Inschrijving competitie DXCS 2023
Ook in 2023 hanteren we de voorinschrijving per klasse voor deelname aan de DXCS competitie 2023. Zoals bekend kan een ieder die voldoet aan de eisen en voorwaarden die genoemd zijn in het DXCS Reglement 2023 (komt deze week op de website) zich inschrijven voor deelname aan de DXCS competitie 2023.
In 2021-2022 hanteerden we vol=vol en kenden we een inschrijflimiet. De praktijk heeft uitgewezen dat een aantal inschrijvers totaal niet of nauwelijks daadwerkelijk deelnemen, maar wel plaatsen vasthouden voor deelnemers die wel graag mee willen doen maar “te laat” waren bij inschrijving. Daarom hanteren we vooralsnog geen limiet per klasse in 2023. Uiteraard monitoren we de openstelling en handelen naar omstandigheden mochten er voorzienbare problemen ontstaan voor verenigingen.
De kosten zullen ook in 2023 weer € 5,- per individu en € 10,- per team bedragen. Ook wij hebben te maken met de inflatie, maar maken het niet duurder zoals anderen denken dat wel te moeten doen.
Inschrijving is mogelijk via de bekende site van Moto Inside. De juiste datum van openstelling zal z.s.m. gecommuniceerd worden.

DXCS kalender 2023
En dan natuurlijk het belangrijkste waar deelnemers op zitten te wachten…
Wanneer en waar zijn de wedstrijden? Bij de (voorlopige) kalendersamenstelling hebben de organiserende verenigingen de grootste vinger in de pap en houden daarbij rekening met allerlei wedstrijdkalenders in binnen- en buitenland. Hierdoor zijn sommige XC-wedstrijddata nog onder voorbehoud (OVB).

Hieronder de voorlopige planning:

DatumPlaatsKlasse(n)
Zaterdag 14 januariOverloonInters,  Nationalen en Open
Zaterdag 21 januariOverloon40+, Dames en Open.
Zaterdag 28 januariHeerdeInters, Nationalen, 40+, Dames
Zaterdag 25 maartHavelte OVBInters, Nationalen, 40+ en Dames
Zaterdag 8 aprilWesterbork OVBInters, Nationalen, 40+ en Dames
Zaterdag Zondag 10 -11 juniEindhoven OVBInters, Nationalen, 40+ en Dames
Zondag 3 septemberVarsseveldInters, Nationalen, 40+ en Dames
Zondag 15 oktoberOpende OVBInters, Nationalen, 40+ en Dames

Rest ons nog één ding ….
We wensen jullie allemaal hele gezellige kerstdagen, een fantastisch uiteinde en een nog beter 2023!
We gaan er in 2023 samen een fantastisch DXCS seizoen van maken!!

Bestuur Stichting Cross Country DXCS

0 reactie
0

Related Videos

Laat een bericht achter